Регистрираните в бюрата по труда към настоящия момент са близо 310 хиляди безработни.

18 хиляди души са започнали работа през септември, отчитат от Агенция по заетостта. Регистрираните в бюрата по труда към настоящия момент са близо 310 хиляди безработни. От тях почти 20 процента са до 30-годишна възраст. Най-голям е делът на безработните при хората над 50 години - над 36%. Иначе, регионът с най-малко заети е Северозападна България. Официално  безработицата там е над 18 на сто.

Около 400 безработни на месец се записват в Бюрото по труда във Враца. Малко над 160 започват работа. В този регион безработицата е твърде характерна, тъй като сезонна работа почти не се предлага. Често обаче липсата на средство за препитание е причина за миграция на населението зад граница или в по-големите градове.

Красимир Бачийски е врачанин, но работи и живее в столицата вече десетилетие. Бил учител 17 години тук, но заминал в София, където развива семеен бизнес и няма никакво намерение да се връща във Враца.

Разминаването между очакваната заплата и най-често предлаганата пък кара много млади хора да останат в очакване на по-изгодна оферта на трудовия пазар.

От друга страна във Враца почти няма работещи предприятия. Основният производител и съответно работодател – фирма \"Химко\" отдавна вече е тъжно минало. Заради многото безславно завършили опити да бъде пуснат в експлоатация и заради общата конюнктура на пазара на труда, хората не очакват проблемът, наречен безработица да бъде решен скоро.

Аргументирано или не хората тук са категорични, че промяна на трудовия пазар може да има едва след цели 1-2 десетилетия.