В Маджарово на всеки 10 души се пада по един лешояд...

Къде се намира центърът на лешоядите в България? И кой е градът, в който на всеки десет души се пада по един лешояд, разказва репортажът на Нина Димитрова и Димитър Василев.

Градът е Маджарово, вторият най-малък в България. Броят на населението наброява едва 500 души и на всеки десети се пада по един лешояд. Затова му е излязло и прозвището на Център на лешоядите у нас.

Лешоядите се срещат в България от хилядолетия. През 60-те години на миналия век броят на птиците намалява драстично. Причината е проста. Хората поставят отрова, за да решат проблема си с хищниците. А отровените животни стават храна на лешоядите.
В следствие на това, броят им е доведен до едва няколко бройки. За да се избегне подобен проблем, днес се ограничава използването на отрова. Правят се и изкуствени подхранвания на лешоядите. Няколко пъти в месеца орнитолози и доброволци от Дружеството за защита на птиците посещават гнездата, за да проверят колко малки имат и за да им поставят пръстени за проследяване.

Освен, че почистват труповете на загиналите животни и предотвратяват разпространението на зарази, лешоядите регулират и числеността на хищниците.

У нас гнезди белоглав и египетски лешояд. Египетският е най-малкият и най-умният. Той прекарва половината си живот в Маджарово, а другата половина в Чад. Египетският лешояд е и единственият, който използва сечива. Използва камъчета, за да чупи щраусовите яйца в Африка.

Доскоро в скалите около Маджарово е гнездял и черният лешояд. В последствие обаче мести дома си в Гърция. Прелита над България само, за да търси храна.

Подробности – във видеото.