Позабравеният авиомоделизъм днес отново е на мода.

Позабравеният авиомоделизъм от някогашните кръжоци, днес отново е на мода. Страстта към конструирането на собствени самолети  напоследък  все повече завладява младите хора. За някои това се превръща в истинско хоби. Колко струва това удоволствие и как се управлява малък самолет, ще ви разкажем в репортажа.
 
На пръв поглед този самолет изглежда като детска играчка. Но всъщност- не е. Това е дело на цяла наука, наречена авиомоделизъм.  И за да си направи човек подобен летателен апарат, трябва да има добри познания по аeродинамика, да мине през куп чертежи, да си набави необходимите материали и да го конструира. Всичко се прави на ръка и това дори може да отнема цяла година.

От деца почнахме. От малки самолетчета, после постепенно започнахме по-големи и като видях големите батковци какви големи, хубави самолети правят и аз реших да се състезавам като тях, разказва Ангел Маргаров.

И така от училищната скамейка до сега, 40-години вече Ангел Маргаров се занимава с това. Въпреки че се превръща в хобито на живота му, никога не е искал да стане пилот и да управлява истински, голям самолет. Работи в цех за стъклопакети и признава, че винаги намира време да конструира самолетчета. Удоволствието му струва между 700 и 1000 лева, в зависимост от материалите, с които ще го направи.
 
Задвижването на дървената конструкция на самолетчето става с помощта на специален двигател, който работи  с екологично гориво.

Любителски самолетчета могат да вдигнат до 90 километра в час. Затова и притежателите им не пропускат възможността да се състезават. У нас има няколко писти за това. Едната от тях е в Пазарджик. Тук освен скоростта и акробатиката, могат да се изпробват и бойните способности на самолетчетата.

Тези любителски състезания приличат повече на детска игра, макар че в основата им са възрасти мъже и жени.

Зад гърба си Ангел има спечелени няколко награди от национални и европейски състезания. Вече се готви и за световното първенство, което ще се проведе догодина у нас, на пистата в Приморско.  

Подробности – във видеото.