Тя обяви едноседмична стачка пред общината в Пловдив...

Онкоболна жена обяви едноседмична стачка пред сградата на общината в Пловдив. Спаска Русенова протестира срещу начина, по който безпроблемно се издават строителните разрешителни и удостоверенията за експлоатация на новопостроените сгради, без те да отговарят на техническите изисквания.

Жената твърди, че заради некачествено строителство от 7 години не може да влезе в новото си жилище.

Спаска Русенова преотстъпва парцел в центъра на Пловдив за строеж на седеметажна жилищна кооперация. Срещу това получава два апартамента. Единият за нея, а другият - за сина й. Още с влизането в новото жилище се сблъсква с некачественото строителство. В апартамента й се появява теч.

Това е едно от нещата, заради които тя отказва да подпише  Акт15. Течът не е отстранен и въпреки това документът е издаден на строителния предприемач.

Жената завежда няколко дела срещу строителната фирма и институциите, издали документа, но ги губи в съда. Впоследствие отказва да подпише и Акт 16.

Този път без нейния подпис жилищната кооперация не може да бъде въведена в експлоатация, въпреки че в нея от 7 години вече живеят няколко семейства. Междувременно всички разрешителни за строежа на сградата мистериозно са изчезнали от общината.

Въпреки че няма Акт 16, собственикът на фирмата, построил сградата, твърди, че при строежа са спазени всички изисквания по план и че няма допуснати технически грешки.

Според Регионалната дирекция за национален строителен контрол сградата е негодна за живеене и за това разпореди да бъдат спрени тока и водата на кооперацията. Потърпевши от това сега са седем семейства.

Така в абсурдна ситуация са изправени сега семействата, които са закупили апартаментите. Те не могат да ги продадат без Акт16, не могат и да ги ипотекират, за да теглят кредити за нови жилища. А и нямат право на ток и вода без акт за годност на сградата.