Как се провеждат изборите за държавен глава и местна власт през техния поглед...

Как се провеждат изборите за държавен глава и местна власт през погледа на независими наблюдатели. Между двата вота Давид Джамбазов и Анна Стоева разказаха за кюстендилската секция 59, първо на страниците на вестник \"Дневник\". С тях разговаря екип на \"Новините на Нова\".

 

Давид и Анна правят документален филм за чуждестранни независими наблюдатели. За секция 59 в Кюстендил, защото там гласуват и българи, и роми.

 

Давид обаче не е очаквал, че точно в неговата секция за нарушения ще се говори и след края на изборния ден при броенето на бюлетините.

 

Спор трябва ли бюлетини с по-дребни или по-едри хиксове да бъдат слагани настрана като недействителни, води до появата на депутата от БСП Мая Манолова в секцията. Тя има обяснение, допустимо и според ЦИК. Влязла по време на броенето в класната стая в качеството си на пълномощник на БСП.

 

Въпреки заканата си, официална жалба в ЦИК Мая Манолова така и не е подала, обадила се е на един от заместник-председателите по телефона. Каза още, че в понеделник кюстендилската организация на БСП ще се обърне към местния административен съд за касиране на вота от 23-ти.

 

Давид ще наблюдава как ще се броят и отсяват гласовете и тази неделя. Не се чувства по никакъв начин политически оцветен от съвпадението, че депутат се е оказал точно в секцията, в която той е снимал.

 

Двамата с Ана искат този път да видят правилата спазени, а не пак те да ги напомнят - наложило им се е включително и за залепването секционните протоколи.