\"Следващата година трябва да спестим 3 милиарда\"...

\"С 250 милиона увеличаваме парите за пенсии в бюджета. След вдигането на вдовишките пенсии се очаква увеличаване и на всички останали\". Така премиерът Бойко Борисов коментира в \"Здравей, България\" бюджет 2012.

 

По отношение на минималната работна заплата той заяви, че тя ще стане 290 лева. Драстично ще бъде намален бюджетът на ДАНС, МВР, отбраната и разузнаването. За сметка на това ще се увеличат парите за образование, правосъдие и култура.

 

На въпрос защо е заложен в бюджета за следващата година дефицит от 1.3%, при положение че минималният, заложен от ЕС, е 3%, Борисов обясни, че бюджетът се пресмята за две години напред.

 

\"2013 г. излизат 1.6 милиарда дълг по облигациите на Милен Велчев. Тази година трябва да спестим тези пари, за да ги имаме догодина\", обясни министър-председателят.

 

\"Искаме догодина да отделим 1 милиард за пенсии, както и около 400 милиона за останали разплащания. Така, като прибавим и парите на Велчев, се получава, че от сега трябва да спестим 3 милиарда\", пресметна Бойко Борисов.

 

\"Ние сме обещали да докараме България до едно средно европейско ниво. Вече не сме слабите. По усвояване на еврофондовете сме пред Италия, двойно сме увеличили парите и за кофинансиране по европроектите. Следващите поколения ще кажат благодаря на бате Бойко за това, че тогава си стискал и не си дал да изхарчат парите, за да може сега ние да живеем в една средноевропейска държава\", завърши премиерът.