Президентът на Световната банка заяви, че Китай ще инвестира в Европа, ако има мотивация и стимул.

Шефът на Европейския фонд за финансова стабилност ще се опита да убеди Китай да инвестира в подпомагане на държавите от Еврозоната, застрашени от фалит. Смята се, че Пекин може да вложи 70 милиарда евро във фонда, който трябва да разполага със средства в размер на 1 трилион.

След среща с лидерите на Китай, ръководителят на Европейския фонд за финансова стабилност Клаус Реглинг обяви, че все още официални преговори не са започнали, затова няма и споразумение. В момента се водели само консултации за начина, по който Китай може да бъде привлечен като потенциален инвеститор във Фонда. Пекин обаче е дал да се разбере ясно, че ще поиска ясни гаранции за сигурността на средствата, които ще вложи в стабилизирането на Еврозоната. Не е изключен вариант Пекин да закупи облигации на фонда, тъй като Китай често търси къде да инвестира търговския си излишък.

Президентът на Световната банка Робърт Зоелик пък заяви, че Китай ще инвестира в Европа, ако има мотивация и стимул за това и едва ли ще даде пари, само за да спаси европейците.