Това съобщи френското президентство...

Никола Саркози и Ангела Меркел заявиха, че са решени да приложат плана за спасяването на Гърция, който беше поставен под заплаха заради изненадващото съобщение на гръцкия премиер Георгиос Папандреу, че ще организира референдум по одобряването му в страната си. Това съобщи френското президентство.

В телефонен разговор френският президент и германският канцлер са изразили желание за бързото приемане на Пътна карта, гарантираща прилагането на плана, се казва в комюнике на Елисейския дворец. Двамата държавни ръководители се договорили също така да се срещнат в сряда в Кан първо с представители на Международния валутен фонд и ЕС, а след това и на гръцките власти в навечерието на срещата на върха на Г-20, която ще се проведе в южния френски град.

Франция и Германия \"са решени да гарантират с европейските си партньори пълното прилагане в най-добри срокове на приетите решения на срещата на върха, които днес са необходими повече от всякога\", съобщи френското президентство.

Припомняйки взетите мерки за подпомагането на Гърция, двете страни \"искат чрез консултации с европейските си партньори, както и с МВФ, да бъде приета бързо Пътна карта, гарантираща прилагането на споразумението\".

Никола Саркози и Ангела Меркел \"се договориха да проведат в Кан в сряда, 2 ноември, консултации с европейските институции и МВФ, както и среща с гръцките власти, за да вземат всички необходими мерки за прилагането в най-добри срокове на постигнатото на 27 октомври в Брюксел споразумение\", се казва в комюникето. /АФП