В някои от забавачките не се дава ежедневно мляко...

Преди около два месеца влязоха в сила нови стандарти за храната, която се дава на децата в детските градини. В тази връзка наскоро приключи проверка на здравното министерство, от която стана ясно, че децата все още не ядат качествени продукти. Проверени са над 2200 детски заведения, като са издадени над 900 предписания.

 

\"Установи се, че в някои от детските заведения не се дава новата, подкрепителна закуска от пресен плод, която трябва да се приеме между закуската и обяда\", обясни в \"Здравей, България\" д-р Нана Николова, държавен експерт в отдел \"Опазване на общественото здраве\" в Министерство на здравеопазването.

 

Един от сериозните пропуски е, че в някои от забавачниците не се дава ежедневното мляко, което е задължителен компонент при храненето на децата, обясни още експертът.

 

\"Рибата е друг пропуск. Тя също задължително трябва да бъде включена в храненето на децата всяка седмица. Не навсякъде това се прави обаче\", уточни д-р Николова.

 

\"Хранителните навици се създават от най-ранна детска възраст. Необходимо е от първия ден детето да получава необходимите мазнини, белтъчини и въглехидрати в своята храна. Иначе рискът за децата е да се създават нездравословни навици и афинитет към вредните храни, който в зряла възраст да прерасне в утвърден навик\", обясни още държавният експерт.