Служителите трябва да са не повече от 7000 души, изчисли зам.-министърът на транспорта...

\"600 000 лева на ден ще бъдат загубите за БДЖ, ако служителите на железниците излязат утре в ефективна стачка\", пресметна в \"Здравей, България\" зам.-министърът на транспорта Камен Кичев. Именно затова той отправи апел към всички железничари да не излязат на протест.

 

\"Стачката е крайно ненужна и неефективна и няма да доведе до нищо добро. Тя ще съсипе и така лошо вървящото БДЖ\", на мнение е Кичев.

 

\"Всички в системата на железниците от 2009 г. получава заплатите си в пълния размер на числото, което трябва да получат. Не смятам, че хора, които си получават заплатите, авансите и допълнителните възнаграждения, са в правото си да излизат и да стачкуват\", убеден е Камен Кичев.

 

\"Ако разговорите с транспортния министър днес не дадат резултат и железничарите спрат работа утре, от БДЖ са длъжни да осигурят поне минимално обслужване на влаковете\", на мнение е зам.-министърът.

 

Той допълни, че в най-силно засегнатите райони за превоза на пътниците трябва да се погрижат кметовете на общините. Пътниците пък да си търсят парите от синдикатите, защото БДЖ не може да възстанови средствата от загуби, заяви още Камен Кичев.

 

\"Единственият начин тази компания да си стъпи на краката е да проведем реформата, която сме започнали. Тя показва, че ефективна. Ако не я проведем, ще трябва да закрием БДЖ\", категоричен бе зам.-министърът на транспорта.

 

Предвидените оптимизации са намаляване броя на влаковете, намаляване на персонала, продажба на оперативни и неоперативни активи. Предвижда се съкращаване на кадрите с 2000 души. До момента около 600 човека вече са се съгласили да бъдат съкратени и да получат полагащите им се обезщетения, информира Кичев.

 

\"В Европа за съжаление сме една от железопътните системи с най-ниска производителност на труда – имаме най-много служители и предлагаме най-малко услуги\", направи сравнението Камен Кичев, като допълни, че за нашите железници служителите трябва да са не повече от 7000 души.

 

Целият разговор с зам.-министърът на транспорта гледайте във видеото.