\"Помак е една печална останка от Османската империя\", обясни акад. Георги Марков...

Българи мохамедани се обявиха против употребата на думата \"помак\". Поводът да го направят е неофициален доклад на американския посланик Джеймс Уорлик, в който той нарича българомохамеданите помаци.

 

\"Прозвището \"помак\" е една печална останка от Османската империя, както ако някой ме нарече \"гяур\", аз също ще се обидя\", обясни в \"Здравей, България\" акад. Георги Марков, директор на Института по история към БАН и съпредседател на Българо-мохамеданската културно-просветна организация Дружба \"Родина\".

 

\"Не бива да позволяваме българомохамеданите да бъдат откъсвани и противопоставяни на християнското мнозинство. Ние имаме грях към тях, защото сред тях има много трудолюбиви и честни хора. Нека българската държава да си влезе в ролята и да защити националните интереси\", призова акад. Марков.

 

Обидна ли е думата помак провери екип на \"Здраве, България\" в Рудозем и Маданско където живеят основно българо-мохамедани.

 

Църква и джамия изградени на метри една от друга - такава е гледката в много села в Смолянска област. Изключение не прави и маданското село Седногорци. Заедно от векове в него съжителстват християни и мюсюлмани.

 

Вторите често неофициално биват наричани помаци, ахряни, а официално българомохамедани.

 

Как обаче предпочитат самите те да бъдат наричани и обидна ли е думата \"помак\" – вижте от анкетата във видеото.