Напрежение в редиците на МВР внесе намерението на управляващите да увеличат осигурителния стаж в системата с 2 години.

Утре София ще бъде арена на протести. Пред парламента хора от цялата стана ще заявят несъгласието си с пенсионната реформа, която предвижда от догодина да се увеличи възрастта за пенсиониране с 1 година.

Символично в протеста ще се включат и полицаите. Те ще останат на работните си места, но всеки ще носи трикольорна лентичка. Така служителите на реда ще трябва да охраняват протеста, който всъщност подкрепят.

Напрежение в редиците на МВР внесе намерението на управляващите да увеличат осигурителния стаж в системата с 2 години. Така за да се оттеглят от работа, служителите на реда трябва да работят 27, а не както до сега 25 години. Новото правило влиза в сила от 1 януари.

\"Ние сме категорично против това увеличение на стажа и срещу начина, по който то се извършва\", на мнение е Валентин Попов - председател на УС на Синдикална федерация на служителите на МВР.

Несъгласието обаче не се споделя от всички служителите на вътрешното министерство. Членовете на един от 6-те синдиката в МВР обявиха, че няма да протестират.

Според Иван Павлов от синдиката на служителите в МВР, хората в МВР са готови да понесат своя дял от тежестта на кризата и приемат увеличението на стажа. В синдиката, който не подкрепя протеста, членуват около 5-6% от служителите в системата. А тези, които ще протестират са около 10%. 

На утрешния протест синдикатите очакват да се съберат над 20 хиляди души. 

Началото е в 11.30 часа, с две шествия през центъра на София. Едното ще тръгне от площад \"Македония\" и през бул. \"Христо Ботев\",  до площад \"Народно събрание\". Другото шествие тръгва от Националния стадион, през ул. \"Гурко\",  и също ще достигне до парламента. Митингът там е насрочен за 13 часа.

 

Междувременно стана ясно, че и служителите в затворите се готвят за протести срещу увеличаването на трудовия стаж с 2 години. Това обяви за Новините на Нова председателят на синдиката Иван Петров. Той обясни, че всички негови колеги, които утре не са на работа, ще отидат на площада.