Реално е подобна промяна да влезе в сила или от първи май или от първи юни 2012 година...

Държавните служители може да започнат да плащат сами осигуровките си още от средата на другата година, обяви финансовият министър Симеон Дянков.  Досега социалните им удръжки се поемаха от бюджета на съответната институция.

 

От няколко дни експерти на осигурителния институт, социалното и финансовото министерства правят анализ как подобна мярка ще се отрази на бюджета.

 

\"Да е фискално неутрално, в смисъл напълно да се компенсират хората, така че, когато те си плащат социалните осигуровки, да им се вдигне със съответния процент заплатата така че да не са ощетени\", уточни Симеон Дянков.

 

Очаква се такова решение да ощети с малко бюджета. При предишни опити да бъде наложена подобна мярка стана ясно, че тя ще засегне близо 250 хиляди служители. Само в системата на отбраната те са повече от 35 хиляди, а по разчети на военното ведомство за това перо от бюджета на министерството отделят приблизително 40 милиона годишно.

 

Реално е подобна промяна да влезе в сила или от първи май или от първи юни 2012 година. Тогава с актуализацията на бюджета заради скока на минималната заплата и на най-ниските пенсии ще бъдат приети и тези текстове, обясни Дянков.

 

Министър Дянков ще бъде гост в предаването \"На четири очи\" тази неделя.