В Световния ден за борба със СПИН...

Днес е Световният ден за борба със СПИН. По тази причина, репортерът на \"Здравей, България\" – Вероника Димитрова, се включи в предаването от Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН в Столичната регионална здравна инспекция.

 

Епидемиологът д-р Ирина Гайтаневска, която за поредна година участва в акциите, организирани по повод днешния ден, заяви, че е много трудно директно да убедим някого да си направи изследване за СПИН. Според нея, всеки човек трябва да носи лична отговорност за себе си и за хората около него. \"Като цяло, всеки човек, който не си знае ХИВ-статуса е редно да го разбере, правейки си тест. Основно хората, които идват тук, си правят тест поради някаква конкретна случка в техния живот. Водеща причина е необезопасен сексуален контакт\", заяви д-р Гайтаневска.

 

До този момент от началото на годината през кабинета са преминали около 3500 души, като броят на мъжете е четири пъти повече от този на жените. Хората са предимно млади, до 29-годишна възраст, но въпреки това се забелязва тенденция за леко покачване на възрастовата граница.

 

Три месеца е прозоречният период, който се препоръчва да мине от последния евентуален риск от инфектиране, за да има сигурност за получения резултат. Това поясни д-р Гайтаневска.

 

Д-р Гайтаневска очаква днес да повече хора да посетят кабинета, като отдава това на акциите, които се провеждат и на засиленото медийно внимание. Тя допълни, че хората трябва да знаят, че тези кабинети са отворени през всеки работен ден от годината.

 

Вероника Димитрова и д-р Гайтаневска направиха демонстрация как точно се прави тест за ХИВ. Вижте и вие във видеото как протича цялата процедура и какви съвети даде докторът на зрителите на Нова телевизия.