Експерт: \"Емиграцията продължава, но с доста по-забавен темп\"...

Според доклад на институт \"Отворено общество\" все по-малко българи емигрират в Западна Европа заради високата безработица и минималната разлика в заплащането у нас и в чужбина.

 

\"Ние твърдим, че емиграцията продължава, но с доста по-забавен темп, тъй като с годините заплатите лека полека се изравняват\", обясни в \"Здравей, България\" експертът от института Звезда Ванкова.

 

По данните на НСИ близо 220 хиляди души са емигрирали в периода 1992-2001 година. След последното преброяване те са спаднали на близо 170 хиляди души.

 

\"С всички тези години качеството на живот у нас се е подобрило и именно затова, независимо дали европейските държави слагат някакви прегради или не, емиграцията се променя, тъй като самите условия се променят\", каза още Звезда Ванкова.

 

Тя поясни, че масово българите емигрират в секторите хотелиерство, ресторантьорство и търговия – така нареченият обслужващ персонал. Има и висококвалифицирана емиграция, но тя е по-малка.

 

\"След 2006 година се увеличава делът на връщащите се у нас българи. Това са хора, които са припечелили, вече виждат смисъл да се върнат, да вложат в нещо и така нататък\", каза експертът от \"Отворено общество\".

 

\"Хората ще започнат да се връщат по-масово, когато си оправим държавата – социалната, здравната, образователната политика. Неща, които могат да позволят на един човек да живее нормално. Когато тези реформи се случат, тогава можем да очакваме и стабилно връщане на емигрирали българи\", заключи експертът.