Ще плащаме ли повече за хляб?

Официална статистика на действително фалиралите хлебопроизводители все още няма. Знае се официално за 7 големи хлебопроизводителя, достигнали до това икономическо състояние, основно заради взаимоотношения с търговски вериги и забавени плащания. Това заяви в \"Здравей, България\" Марияна Кукушева - председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

Тя обаче допълни, че безспорно натискът, който оказват търговските вериги върху доставчиците, карайки ги да плащат над 15 вида такси, се отразява на платежоспособността им и са една от основните причини хлебопроизводителите да преустановят работа.

В тази връзка, Марияна Кукушева заяви, че е бил създаден законопроект, касаещ промяна за Закона за защита на конкуренцията. А именно – разплащането с доставчиците да се случва в рамките на 1 месец, ясно да се определи максималната търговска отстъпка на всеки продукт, който се продава и да не се оказва натиск върху българския доставчик. 

Сред другите причини за преустановяването на работата на хлебопроизводителите е свръхпроизводството на хляб в България.

Марияна Кукушева поясни, че цената на хляба в България се движи с една неимоверно висока надценка, която възлиза на около 40%, и тя се прави от търговеца. В елементарен прочит, за да може  надценката навсякъде да е толкова, става въпрос за картелно споразумение. Това обясни председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. По нейни думи, не хлебопроизводителят печели от цената на хляба.

Предвижда ли се по-висока доставна цена на хляба от догодина - вижте във видеото.