Със средствата ще бъдат подпомогнат подпомогнати семейства...

Родители на деца с увреждания от сдружение \"Свети Мина\" и тази година организираха коледен благотворителен базар в Добрич. Най-ценното в този базар е, че всички предмети са изработени от самите родители.

Със събраните средства за поредна година ще бъдат подпомогнати семейства от сдружението, които спешно се нуждаят от пари за лечение на детето или за купуване на медикаменти и медицински пособия.

Точно в 10.00 часа щандът се разпъва и майките от сдружение \"Свети Мина\" разтварят торби и кашони и започват да подреждат сувенирите. Всички украшения са изработени от тях с много любов и фантазия. Тази година е четвъртата поред, в която от \"Свети Мина\" правят базар, а сувенирите са в ограничени бройки, защото този път малко от родителите са имали време да помагат.

Благотворителни организации в Добрич предоставили средства, за да си купят част от материалите. Приятели художници също помогнали. Останалите са екологични материали, вещи, които всеки има в дома си и често изхвърля, без да се замисли – стари крушки, колани или чаши. Нетрадиционни, но в същото време оригинални и интересни, сувенирите често спират минувачите.

Майките споделят не без гордост, че с годините вече имат постоянни клиенти, които не пропускат именно от техния щанд да си накупят коледните подаръци.

Макар и не много, спечелените пари майките от \"Свети Мина\" използват, за да помогнат на и без това оскъдните бюджети на някои семействата. Така компенсират до някъде драстичната разлика от средства, които държавата им дава – два пъти по малко в сравнение с парите за приемни семейства.

Тази година част от парите, спечелени от базара, ще бъдат вложени за осъществяването на съвместен проект с Карин дом във Варна. Специалисти ще обучават семейства на деца с увреждания как да се справят с проблемите, които възникват. Въпреки трудностите, лишенията и безкрайната бюрокрация, майките признават, че тези базари ги зареждат с много енергия и надежда.