Осем от всички 11 митрополити-агенти се оказа, че са сътрудничили на 6-то управление...

Досиетата на висшите духовници-агенти на Държавна сигурност могат да бъдат прочетени от всеки в Комисията по досиетата. Нито един от митрополитите не дойде днес, за да прегледа материалите за себе си.

 

Стотици страници, написани за и от единайсетте митрополити, работили за държавното разузнаване. Мълчание от Светия синод и покаяние на един от митрополитите - агент на 6-то управление на службите. Това е развитието на последния скандал в църквата.

 

Варненският митрополит Кирил е вербуван за секретен сътрудник и агент на 6-то управление, докато учи в Семинарията. Той има роля в така наречената разработка \"цитаделата\".

 

Нейната цел е \"укрепване на монашеското братство и запазване на Зографския манастир като ценен паметник на българската култура\". Монах Кирил под псевдонима \"Ковачев\" е изпратен да учи за 5 години в Богословския факултет в Солун, за да научи гръцки език. Ваканциите прекарва в Зографския манастир, от където докладва:
\"Отец Йоан е потаен човек. За него няма нищо свято освен парите. Всичко друго не го интересува. Ако прояви някое друго чувство, то е само средство да стигне до своята цел.\"

 

В архивите се пазят и разписки за парите, които агент Ковачев е получавал срещу разписка. През 1990-та Кирил поискал да бъдат заличени всички данни от работата му за службите под другия му псевдоним - Владислав. Варненският митрополит днес избегна срещата с журналистите.

 

За другия божи служител и служител на 6-то управление на Държавна сигурност старозагорският митрополит Галактион данни в архивите няма. В началото на 90-те е уважено искането на Галактион да бъде унищожена информацията за него под псевдонима \"Мишо\".

 

Служителя на 6-то управление агент Рилски, а днес врачански митрополит Рилски поднесе извинение. В досието му четем, че той е донасял до службите впечатленията си от пътувания в чужбина и срещите си с наши сънародници зад граница.

 

Русенският митрополит Неофит пък е използван от службите като \"агент за влияние при решаване на кадрови въпроси\". Има и още детайли от профила му и отношенията му с жена, наречена от разузнавача \"леля Милка\".

 

Осем от всички 11 митрополити-агенти се оказа, че са сътрудничили на 6-то управление.