Съпругата на президента вчера не се появи на церемонията по предаването на поста...

Ден след като новият държавен глава Росен Плевнелиев встъпи в длъжност – мистерията около първата дама все още не е разбулена. Съпругата на президента вчера не се появи на церемонията по предаването на поста.

Отсъстваше и при ключови изяви на новоизбрания държавен глава в последните месеци.

\"Ще я видите, като й дойде времето...\" - така Росен Плевнелиев обясни отсъствието на съпругата в деня, когато стана ясно, че той е новоизбраният президент. Оттогава фигурата на първата дама е забулена в мистерия. Тя отсъстваше неколкократно от ключови събития – включително и в момента, в който съпругът й стана държавен глава. От екипа на Плевнелиев отказаха коментар, но напомниха решението на първото семейство да запази личния си живот далеч от общественото внимание.

Иначе, първата дама е на 36 години, майка е на три деца. Според справка в мрежата, президентската съпруга ръководи звеното по информационни технологии и инфраструктура в пресгрупа. Знае се, че е завършила няколко магистратури. Според специалистите по протокол, отсъствието й от публичните изяви на Плевнелиев не нарушава писаните норми и дори утвърждава ролята й на жена с кариера. Според психолозите обаче, ефектът може да бъде и обратен.
 
За разлика от Зорка Първанова – Юлияна Плевнелиева не фигурира дори на обновената днес интернет страница на президента. Въпреки това, по непотвърдена информация, съпругата на държавния глава има собствен сайт и често се изявява в социалната мрежа Туитър.

 

Според специалистите по протокол, обаче, липсата на първата дама и занапред може да доведе до конфузни ситуации – например при държавни визити.