В час ли са лекарите? И кой ще следи за опасни доктори?

Здравеопазването в Албания е по-добро, отколкото това в България, на мнение са българите. В тази връзка директорът на столичната университетска болница \"Св. Екатерина\" - проф. Генчо Начев, предлага лекарска камара да следи кои доктори са опасни.

\"Не знам какво е здравеопазването в Албания, но не вярвам то да е по-добро, отколкото в България\", заяви проф. Начев и допълни, че полученият резултат може да означава, че българите са по-критични от албанците и че съсловието в лицето на лекарите не са направили всичко необходимо, за да бъдат доволни хората. \"Подобна статистика отпреди 5 години показваше, че тези, които са ползвали услугите на здравеопазването го оценяват добре, а тези, които не са – негативно\", допълни още гостът в студиото на \"Здравей, България\".

\"Има две основни необходимости в здравеопазването, за да бъде то на по-високо ниво. Те се свеждат до продължителното обучение на лекарите и акредитацията или оценката на това развитие с тенденцията да се знае кой какво има право да прави и кой докъде е стигнал в обучението си. На трето място това е контролът върху дейността на лекаря\", на мнение е проф. Начев.

\"Ако лекарят иска да е в крак със съвременните достижения на науката, той трябва да учи и да се развива през целия си живот, докато практикува. По този въпрос нямаме регламенти, т.е. всеки лекар сам предприема това, което е необходимо. Но това нещо трябва да се обедини в една система и тя да бъде регламентирана и унифицирана\", заяви директорът на столичната университетска болница \"Св. Екатерина\".

Според проф. Начев, най-лесно е тази лекарска камара да се развие в  системата на Българския лекарски съюз. \"Навсякъде има лекарска камара – в Германия, Австрия\", допълни още гостът.

Какво още заяви още проф. Генчо Начев в \"Здравей, България\" – вижте във видеото.