Защо Хилари Клинтън дойде в София?

Енергийната сигурност на България и възможностите за проучване и добив на шистов газ бяха сред акцентите в разговорите на американския държавен секретар Хилари Клинтън с правителството при посещението й в България.

 

\"Подобна визита може да се базира само на геополитически интереси на САЩ. Глупаво е да си мислим, че Америка има колосални икономически интереси в България, от които зависи нейното бъдеще. Всяко едно такова посещение има видима и невидима част\".

 

Това коментира в \"Здравей, България\" социологът Кънчо Стойчев. Според него шистовият газ не е бил основна тема в разговорите, а ядрената енергетика и АЕЦ \"Белене\"\".

 

\"Хилари Клинтън поднесе такива суперлативи за страната ни, че чак минаха отвъд реалността. Две неща могат да бъдат искани и най-вероятно са обсъдени. Едното е ядрената енергетика и въпросът България да няма руско присъствие. Второто е това, което се случва в Иран\", на мнение е социологът.

 

\"Енергийната сигурност е един от приоритетите на тази визита и това беше единственият акцент, който американските медии съобщиха за посещението на Хилари Клинтън в България\", коментира от своя страна политологът Димитър Аврамов.

 

\"Това, което направихме по отношение на шистовия газ, беше много нелогично. Първо дадохме разрешение за проучване, след което под натиска на обществото, каза \"не\". Тук българското правителство носи вина на първо място към собственото си общество, защото ние в момента не знам има или няма шистов газ и дали е безопасен добивът му\", каза още политологът.

 

\"На второ място ситуацията в Близкия Изток става все по-сложна и Хилари Клинтън каза нещо много важно – че Съветът за сигурност на ООН е много слаб и САЩ трябва да засилят партньорствата си. Те вероятно очакват дипломатическа криза там, която няма да може да бъде решена с конвенционалните методи на дипломацията вътре в Съвета\", на мнение е Димитър Аврамов.