На срещата Хилари Клинтън е обещала да бъде направен мониторинг и оценка на свършеното до момента у нас...

Ромски младежи бяха избрани да се срещнат на живо с Хилари Клинтън при визитата й в България. Сред тях бяха Атанас Стоянов, общински съветник от Стражица, и журналистът от вестник \"Новинар\" Огнян Исаев, които тази сутрин гостуваха в \"Здравей, България\".

 

\"Тази среща е един знак за България, който всеки трябва да разчете по свой начин. Оттук насетне САЩ ще се включва по-активно относно интеграцията на ромите. Не само у нас, но и в другите страни в Европа този процес не е довършен\", коментира Огнян Исаев.

 

По думите му срещата се е осъществила благодарение на по-активната позиция на посланик Джеймс Уорлик, който през последната една година е доказал, че се интересува от тази тема и наблюдава българското правителство за това как изпълнява политиките за интеграция на ромите.

 

\"Не съм удовлетворен от това, което са направили до момента българските правителства за интеграцията на роми. Те са декларирали само желание за политика, и то под външен натиск\", коментира Исаев.

 

На срещата им вчера Хилари Клинтън е обещала да бъде направен мониторинг и оценка на свършеното до момента у нас. Освен мониторинг, САЩ ще предоставят и своите добри практики.

 

Според Огнян Исаев вина за липсата на интеграция носят и медиите, които отразяват единствено какво се случва.

\"Според мен обаче ромите трябва да се представят във филми и предавания не само като крадци и просяци, но и като хора, които се борят за доброто\", допълни Исаев.