Военното летище Крумово е готово и днес да изпрати хеликоптери за оказване на помощ на бедстващите хора...

Военното летище Крумово е готово и днес да изпрати хеликоптери за оказване на помощ на бедстващите хора в района на Харманлийско. Вертолетите вчера спасиха от приливната вълна няколко души.

 

Още за спасителната операция по въздух разказва един от пилотите - бригаден генерал Златко Златев, който е и командир на 24-та вертолетна база Крумово.

 

Първият хеликоптер \"Куръгр\", който излита от авиобаза Крумово и се насочва веднага към бедстващия район на Харманлийско, е управляван от генерал Златко Златев. Той е военен пилот от 23 години и е участвал в десетки спасителни операции. Признава, че такова бедствие не е виждал досега.

 

Генерал Златев стига с \"Кугъра\" до Любимец. Отгоре вижда мъж, който маха с ръце за помощ. Той бил отвсякъде обграден с вода.

 

След това хеликоптерите стигат до гръцката граница. Пилотите виждат отвисоко огромни наводнения, особено в района на Свиленград, където река Марица е излязла от коритото си и е заляла стотици декари обработваема земя.

 

Генерал Златев е готов и днес излети с един от \"Кугар\"-ите към бедстващите райони, за да окаже помощ на хората. Той уверява, че хеликоптерите са оборудвани с всичко необходимо, за да участват освен във военни и в хуманитарни мисии.