За пета поредна година отбелязваме Международния ден за безопасен интернет...

За пета поредна година отбелязваме Международния ден за безопасен интернет. Деца от различни краища на България подготвят пиеси по тази тема. Колко от непълнолетните стават жертва на киберпрестъпниците и как да се предпазим разказа екип на \"Здравей, България\".

 

Четиригодишният Боян Ганев от София е най-малкият участник в конкурса за най-добър сценарий на пиеса, написана за Международния ден за безопасен интернет. Чрез актьорска игра той и семейството му се опитват да покажат какви рискове крие виртуалното пространство.

 

Освен Боян, майка му и по-голямата му сестра, за първото място в конкурса се борят и група ученици от Варна и от Враца, които са заложили на запознанствата в интернет.

 

Ако момиче е малолетно или непълнолетно, запознанството му в интернет с по-възрастен мъж може да бъде разследвано от полицията. Добрата новина е, че по данни на Националния център за безопасен интернет през последната една година тези случаи са намалели. В същото време обаче са се увеличили случаите, в които деца прилагат онлайн тормоз на техни връстници.