Вижте как машина ще може да носи вода и да дава лекарства на хора...

Учени от Българската академия на науките изобретиха робот, който да помага на възрастните хора. Как машина ще може да носи вода и да дава лекарства на хора разказват Михаела Карабельова и оператора Станислав Илиев.

\"Здравейте! Аз съм Робко 11. Тук съм, за да ви помогна. Имате ли нужда от нещо?\" - така ни посреща бъдещият помощник на хората. Той носи името Робко 11, а идеята за него се ражда в института по роботика в БАН. Според учените роботът ще бъде дясната ръка на възрастните хора в бъдещето.

\"Може да ги подсеща да си взимат лекарствата, може да им подаде чаша с вода. Могат да бъдат инсталирани на него различни здравни беседи, телевизии, програми и редица други неща, които възрастния човек би искал да чуе, да види в точно определено време\", обясни пред нашата камера д-р Найден Шиваров.

Така на практика освен да ни донесе вода, Робко ще може да ни помага и още много други неща. Като например да подаде ръка на възрастния човек да стане, да донесе чай или просто да ни прави компания. Може да се управлява с джойстик или  с дистанционно.

Също така, роднини на възрастния човек могат дистанционно да се свързват с робота посредством скайп и да общуват с него.

Робко ще  се грижи и за здравето на възрастните хора.

\"Всяка сутрин възрастния човек трябва да пие лекарствата си за кръвно по една или друга причина той или забравя или се разсейва, но робота ще знае веднъж, след като е програмиран, че в 8 часа трябва да отиде и да каже „Добро утро, дядо Иване, ето ти хапчетата за кръвно, моля те изпий ги\", обясни ни д-р Шиваров.

И за да бъдем спокойни за сигурността на нашите близки, роботът-помощник може да бъде програмиран да сигнализира при пожар или нещастен случай. Тогава той ще може автоматично да се свърже със 112 или с близките на възрастния човек и да ги аларамира, че нещо не е наред.

Учените са категорични, че в бъдещето подобни роботи ще бъдат най-верният помощник на човека. А  дотогава българският Робко 11 ще чака своя собственик.