Яйцето трябва да струва 30 ст., а килограм агнешко – 15 лв, заяви земеделският министър

Повишаването цените на храните, и в частност поскъпването на яйцата и агнешкото месо преди Великден, ще се върне като бумеранг към търговците – потреблението просто ще намалее. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов в предаването на Нова телевизия „Здравей, България\".

 

Той поясни, че в момента едно яйце не трябва да струва повече от 30 стотинки, а килограм агнешко – максимум 15 лева.

 

„Ще бъде санкциониран всеки, който не може да обоснове наложените от него по-високи цени\", категоричен бе Найденов. Той поясни, че производителите, дистрибуторите или търговците, които злоупотребяват, могат да бъдат лишени от националните доплащания към европейските субсидии. Те пък идвали от държавния бюджет.

 

„Всички ние дотираме земеделието\", уточни министърът. 

 

Той препоръча на търговците да разчитат на оборота, а не на свръхпечалбата.

 

„Те не трябва да действат на принципа „ден година храни\", категоричен бе Найденов.

 

Той каза още, че в момента най-голяма надценка върху себестойността на храните слагат доставчиците.

 

В ефира на „Здравей, България\" министърът коментира и оставките на колегите си от здравното и икономическото ведомства.

 

„Оттеглянето на Стефан Константинов от поста му не беше изненада. Имаше напрежение във ведомството му и обществото очакваше нещо да се случи\", каза Найденов.

 

Той не направи никакво предположение във връзка с оставката на Трайчо Трайков. Категорично обаче отхвърли твърденията, че правителственото посещение в Катар е било провал и следователно не допусна, че именно то може да е станало причина за оттеглянето на Трайков.
 

„Това беше най-успешната държавна визита досега. Представителите на българския бизнес също останаха доволни, защото чуха това, което се надяваха да чуят\", заяви министърът, който също бе част от официалната ни делегация.

 

Цялото интервю с Мирослав Найденов – във видеото.