За педагозите рисуването е метод, чрез който децата се отърсват от напрежението...

Един начин за лечение и общуване с децата - чрез изкуство. За педагозите рисуването е метод, чрез който децата се отърсват от напрежението и се учат да показват чувствата и преживяванията си. За целта не са нужни скъпи или специални материали, а добре познатите сухи пастели.

 

„Чрез работата с пастели, както забелязвате, спецификата точно в този подход е работата с дланта, с цяла длан, която дава възможност на детето да влезе в много по-плътно съприкосновение с този материал, отколкото, ако рисува само с два пръста", каза психологът Красимир Адамов.

 

Според педагозите от цветовете на рисунките – или по-точно тяхната комбинация – можем да научим много за психологичното състояние на детето.   

 

„Много по-важно е дали, когато примерно работим с два цвята, те контрастират, дали те се бият един между друг или взаимно се разтварят или единия условно казано изяжда другия. Тоест, това са неща, които могат да подадат информация на педагога, психолога или съответния специалист, насоки за това в коя област може да работи", допълни Адамов.

 

От голямо значение е и ролята на родителите. Те трябва да умеят да разпознават сигналите, които детето им подава. Така те ще забележат, ако евентуално нещо тревожи малчугана им.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.