Ден преди Лазаровден, вижте как се подготвят момичетата от единственото училище за лазарки у нас...

Ден преди Лазаровден, вижте как работи единственото училище за лазарки у нас. То се намира в Габрово и в него на старите момински традиции се учат няколко млади момичетата.

За втора година няколко седмици преди Лазаровден млади момичета от Априловската гимназия в Габрово се учат на старите момински обичаи. Основната задача на училището за лазарки е младите момичета да успеят да пресъздадат истинската атмосфера на някогашния обичай лазаруване.

„Тази година инициативата дойде от самите тях, те пожелаха отново да бъдат лазарки, защото са много добре обучени теоретично", каза Благовеста Божинова от училището за лазарки.

Местността Етъра е и мястото, където лазарките ще обикалят от работилница на работилница, за да внесат здраве, плодородие и берекет в семейството на всеки стопанин.

За поредна година Ралица Недялкова и Фения Филипова са част от училището за лазарки. Изучават етнография и разказват, че спазването на традициите е важно за тях.

„Просто цялата магия на народния обичай лазаруване е много красива, носи добро като цяло", каза Фения. 

„Това е част от историята ни, която няма как да се повтори, ако не я запазим ние, ако не я поддържаме. Мисля, че ежедневните неща, като да отидем на кафе например, могат да се случват постоянно, докато един празник, който става само пролетно време, само един ден, мисля, че е по-хубаво да се запази той като традиция", сподели Ралица.

Така с упорити репетиции лазарките ще се постараят да върнат духа на някогашните традиции на утрешния празник. А за награда ще получат и диплома, която да удостовери, че вече са моми и са готови  да бъдат омъжени.

Репортер: Михаела Карабельова
Оператор: Станислав Илиев
Монтаж: Лъчезар Иванчев