Наш екип се срещна с една от оцелелите - мед. сестра Йорданка Димитрова.

Апелативният съд в Битоля е потвърдил минималните осъдителни присъди по делото за потъналия в охридското езеро кораб "Илинден". Тогава загинаха 15 български туристи.

А как оцелелите при катастрофата приемат присъдите? Наш екип се срещна с медицинската сестра Йорданка Димитрова. Тя е една от оцелелите след трагедията.

„Беше хубав, слънчев ден. На 5-ти септември тръгнахме сутринта рано на разходка с корабчето. 30-35 минути пътувахме, екскурзоводката приказваше. Всички виждахме брега. Изведнъж рязък завой на дясно и цялото корабче се разцепи на две и паднахме дълбоко в студените води на езерото", припомня си Йорданка Димитрова, която е медицинска сестра в болницата в Пирдоп.

Тя научи от нашия екип за минималните осъдителни присъди.

„За мен освен вината на капитана, който може би е виновен за това, че е беден и работи, повече вина трябва да поеме фирмата. Тази, която е дала разрешение и от там да се търсят обезщетения", коментира Йорданка Димитрова.

Нашият екип отиде и в село Антон - 8 от жертвите на кораба „Илинден" бяха от там. И най-много от оцелелите също.

Никой от роднините на загиналите не пожела да разговаря с екипа ни.  Всички в Антон обаче са огорчени от присъдите, които потвърди съдът.

Повече по темата – вижте във видеото.


Репортер: Мария Цънцарова

 

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.