От Асоциацията по патология подадоха официален сигнал до прокуратурата и до ОЛАФ...

 

Лекари твърдят, че развитието на Програмата за профилактични прегледи за ракови заболявания – „Спри и се прегледай" – действа съмнително бавно и припокрива вече съществуващи в здравното министерство функции.

Българската асоциация по патология е подала сигнал до върховната касационна прокуратура и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. От асоциацията казаха, че са разкрили сериозни нарушения при изпълнението на програмата „Спри и се прегледай". Тя се изпълнява от здравното министерство и се финансира с европейски средства.

„Спри и се прегледай" се занимава с ранна диагностика на някои ракови заболявания. Скрининговите прегледи по проекта трябваше да стартират преди повече от 3 години, напомнят от Асоциацията на патолозите.

„Затова сме сезирали и ОЛАФ, за да се разбере какво става с тази програма. Има отделени над 20 млн. лева. Тези 20 млн. лева ще бъдат изразходвани за нещо. Това, което виждаме до момента е само стартиране и медиен шум. Сключен е договор за реклама за над 1 млн. и 600 хиляди лева", каза д-р Георги Тодоров.  

Един от основните аргументи на патолозите срещу програмата „Спри и се прегледай" е обосновката й. В нея се твърди, че у нас няма скрининг за ранна диагностика на рака. От 2006 г. до януари 2009 г. Здравната каса поема профилактично изследване за рак на маточната шийка. Практиката обаче се прекратява преди предполагаемото влизане в сила на „Спри и се прегледай", се казва в сигнала на медиците до ОЛАФ.

„Програмата трудно може да обхване толкова хора, колкото се иска на министерството, както са разпределени по пера", уточни д-р Тодоров.

От Министерството на здравеопазването отказаха да застанат пред камерата ни.

В писмо ни обясниха, че програмата се е забавила, заради нови моменти в концепцията за проекта и заради нормативни промени. Междувременно, от Асоциацията по патология атакуват още една точка, а именно създаването на скринингов регистър. Според лекарите, такъв вече съществува и лесно може да бъде развит и обогатен.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.