Ако се пипнат парите от фонда, възрастните хора може да останат без пари...

Проблемът с парите от Сребърния фонд застигна и българските пенсионери. Ако държавата реши да посегне на фонда, има вероятност възрастните хора да останат без съответните суми. Разговор в студиото на „Здравей, България" с Христина Христова – бивш социален министър, Мика Зайкова – икономически експерт в КТ „Подкрепа" и Йордан Христосков – бивш управител на НОИ .


Сребърният фонд е част от фискалния резерв, който трябва да гарантира пенсионната система. Източниците идват от приватизации, концесии, излишъци или едно разумно инвестиране за получаване на определена доходност. Съгласно Закона за изменение и допълнение на Закона за Сребърния фонд, се удължава първоначалния период за трансфер на пенсиите до 2028 г. В момента на 100 работещи се падат по 80 души, които са пенсионери. Очаква се пред 2024-2026 г. да настъпи демографска криза, а през 2018 г. пък се изравняване на хората на пазара на труда и тези, които са излезли вече от него. Това задава пред страната ни големия въпрос как ще бъдат осигурени всички тези хора, които влизат в пенсионна възраст.



Идеята на Сребърния фонд е да носи сигурност, не само доходността. Натрупаната сума в момента е около 1.800 мрд. лева. Тъй като българската икономика е много нестабилна, е добре тези пари да се вложат в първокласни ценни книжа в чужбина, коментираха експертите. Така тези средства ще са с по-висока доходност и ще гарантират стабилност на фонда и системата.



Целият разговор с гостите вижте във видеото.