Това планира здравният министър Десислава Атанасова...

 

Здравният министър Десислава Атанасова планира да затегне дисциплината на работното място за пушачите. В момента, законът позволява да палим цигара в обособени стаи със специална вентилация, но от 1 юни и това може да бъде забранено.  

 

Като цяло, работодателите спазват правилата, показват проверките. За последната година контролните органи в София са проверили над 20 000 обществени сгради, при това - по два пъти. Съставени са 262 акта, 60 от тях - на болници.

 

Екип на Новините на Нова установи, че здравословно действа зимният хлад - заради ниските градуси, всички излизат да пушат много по-рядко. Дори и да имаха възможността да запалят цигара в обособена зала, програмистите Асен и Николай са категорични, че по-скоро биха се разходили навън. 

 

Оказва се, че  от своя страна работодателите също избягват да обособяват помещения за пушене. Това сочат наблюденията на проверяващите от Регионалната здравна инспекция. 

 

На „пушкома" обаче настроенията са противоречиви. Там епкипът срещна Васил. Той пуши по кутия на ден, работи във фирма за вентилация и климатици и казва, че обзавеждането на една такава стая не би излязло повече от 1000 лева. Нещо повече – по думите му пушенето на работното място по-скоро стимулира икономиката. 

 

Ако тоталната забрана за пушене на закрити места влезе в сила, то служителите ще могат да пушат или пред сградите, или на балконите, но не и на аварийното стълбище, например.

 

Добре е да знаем, че не е задължително да ни хванат в крачка, с цигара в уста на работа, за да ни глобят. Пълните пепелници на работно място също са доказателство за нарушение на правилата. 

 

Глобите за нарушителя при първо провинение са между 50 и 100 лева, а за фирмата – достигат до 1000 лева.

 

Репортер: Яна Николова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова в сайта Nova Play.