Пазарът налага по-гъвкавите политики на банките...

Плавното понижаване на лихвите през последните месеци накара много от нас да помислят за предоговаряне на условията с банковите институции. Специалистите смятат, че сега е моментът, в който изтеглилите ипотечни заеми трябва да заявят желанието си за нов договор с по-ниска лихва.

 

Изтегленият ипотечен кредит се управлява постоянно, смятат специалистите. Според тях по-гъвкавата политика на банките по отношение на кредитите е наложена от пазара. Възможностите за предоговаряне или рефинансиране сега са много повече отпреди година.

Искането за предоговаряне започва с подаване на заявление. Тъй като политиката на всяка банка е различна, необходимо е да проверим какви възможности предлага нашата банка. Понякога по-ниският лихвен процент с новия договор крие подводни камъни.

Случва се по стария кредитен продукт да няма годишна такса за управление, а по новия кредит такава такса да влезе в сила. Така понижението в лихвения процент не е толкова съществено.

Традиционно по-скъпо излиза рефинансирането на един кредит. В този случай лихвата може да падне до 3%.

При някои банки се  наблюдава такава тенденция, че ако клиентът реши да потърси рефинансиране от друга банка, те му предлагат по-изгодна лихва.

При всички случаи новите тенденции на пазара могат да са в полза на кредитополучателя.

Репортер: Николай Василковски