От ведомството предложиха такситата да плащат и патентен данък...

 

Министерството на транспорта поиска засилени проверки на таксиметровите шофьори. Само така щяла да се гарантира по-добре сигурността на клиентите. За да не се укриват обороти, беше предложено всички шофьори на таксита да плащат патентен данък и касовите им апарати да са свързани с данъчните. Мерките бяха обсъдени на среща с представители на бранша, която се превърна в скандал. 

 

Диалога между таксиметровите фирми и министерството започна с искани промени и от  двете страни. Шофьорите поискаха да преминат изцяло под управлението на общините и КАТ, а не както е досега -  под контрола на Министерство на транспорта. Те оправдаха искането си с това, че държавата няма право ад се бърка в частния бизнес и да взема решения за негова сметка.

 

Основното искане на транспортното ведомство пък е въвеждането на патентен данък. Със заплащането на месечен или годишен се очаква укриването на данъци да се преустанови. На това предложение от бранша отговориха, че няма как да се променят няколко закона, за да се въведе патентен данък за такситата, който в момента важи за еднолични търговски и физически лица.

 

 Репортер: Живко Константинов

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.