Българските букети ще украсяват приема в чест на кралицата в посолството на страната

22 букета, вдъхновени от холандската кралица Беатрикс, изработиха аранжори на цветя в София. Повод е националният празник на Кралство Холандия, който се празнува на 30-ти април. Българските букети ще украсяват приема в чест на кралицата в посолството на страната. 

 

30-ти април е рожденият ден на кралица Юлиана. Тя е управлявала Холандия 32 години. Най-голямата й дъщеря – настоящата кралица Беатрикс, се възкачва на престола на същата дата - 30 април.

 

„Това е повод за всички нидерландци да излязат и да празнуват по улиците, с украсени с цветя колела, да пийнат биричка, да послушат музика и изобщо да празнуват", обясни Дориана Миленкова от холандското посолство.

 

В София предстоящия празник беше отбелязан с конкурс за букет на тема „Цветя за кралицата". Участваха предимно професионални, така наречените флористи, но имаше и изключения.

 

„Аз не съм аранжор, аз съм художник, керамик и график и за мен беше предизвикателство да работя цветове, понеже аз работя в черно-бялата, сивата гама. Беше ми трудно, понеже за пръв път ми се случва да правя букет, това нещо с рамки и такива неща, но ми беше изключително интересно", разкрива Мария.

 

Тя не спечели конкурса. Първото място грабна Луиза, която е професионален аранжор на цветя.

 

„Исках да бъде нежен, фин и елегантен, да покажа красотата на цветята и изпълних, мисля, основната част от задължението, което беше като рамка от клонките, които ни бяха дадени като материал, вместо да ги използвам изцяло аз ги направих като фин ореол, който да звучи като поздрав", каза Луиза.

 

За букетите бяха подбрани различни цветя в червено-оранжевата гама, защото оранжевото е цветът на династията, към която принадлежи настоящият държавен глава - Кралица Беатрикс. Критериите на журито: „Красотата, предполагам и как ще бъдат наредени. Не мога да ти кажа. То е като да видиш някой, сигурно ти се е случвало да се влюбваш – виждаш някой, а кажи ми що се влюбваш в някой – нямаш отговор, просто виждаш някой и го харесваш", обясни градинарят Христо Йорданов.

 

Репортер: Косара Михалкова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.