12 семейства са настанени в новите къщи. Те сами произвеждат храната си и се грижат за децата си...

Отец Иван от приюта в Нови хан вече купува къщи и настанява семейства в монтанското село Якимово. Там те имат собствен дом, сами произвеждат храната си и се грижат за своите деца.

Общо 18 къщи е купил отецът, в които е настанил 12 семейства. Идеята му е от плодородната земя на село Якимово да се изхранват всички, които са под крилото му.

„Дойдохме с една идея да закупим или по аренда, или някой, ако може да подари на дома – приемаме всичко при всякакви услови, само да имаме какво да работим, да произведем продукция, с която да се изхранваме всички, не само тук, но и дома в Нови хан да поддържаме, защото в тази земя всичко се ражда", обясни отец Иван.

Хората заедно отглеждат два коня, осем кози и две крави и са спокойни за прехраната си. Никой от тях не остава без задължения. Докато жените се грижат за децата и домовете си, мъжете са на полето или с животните.

Общо 63 души се преместили от Нови хан да живеят в селото, 34 от тях са деца. Семейство Тодорови се запознали и оженили в дома в Нови хан и вече от няколко месеца живеят в Якимово. 

Новодомците са много добре приети в община Якимово. Постоянно помагат на своите съседи, които са предимно възрастни хора, а децата им пълнят детската градина и училището.

Вижте още във видеото.


Репортер: Биляна Борисова