„Викът” е най-скъпото платно в света...

Прочутата картина на Едвард Мунк - "Викът", стана най-скъпо продадената на търг картина в света. На аукцион в Ню Йорк за творбата бяха платени близо 120 млн. долара. Досегашният рекорд се държеше от "Гол модел, зелени листа и бюст" на Пабло Пикасо, продадена преди две години за 106 млн. долара.   


Търгът за творбата на Мунк беше кратък, но оспорван. Седем души наддаваха в рамките 12 минути.


Когато стана ясно за колко е продадена творбата, в залата избухнаха бурни аплодисменти. Купувачът обаче запази анонимност. Твърдеше се, че в търга за "Викът" ще наддават емирското семейство на Катар, руският милиардер Роман Абрамович и гръцкият корабен магнат Филип Ниархос.


Творбата, изтъргувана тази нощ, е пастелен вариант на прочутата картина от 1895 г., представляващ крещящ мъж, запушил уши с ръце на фона на кървавото небе на Осло. Тази версия беше единствената от общо четири, чийто собственик бе частно лице. От 70-те години картината притежаваше семейството на норвежкия бизнесмен Петер Олсен, чийто баща Томас е бил съсед, а после покровител и приятел на Мунк.


Между 1893 г. и 1910 г. Мунк рисува четири версии на „Викът", превърнала се през годините в символ на универсалния ужас. Другите три версии принадлежат на музея на Мунк и на Националната галерия в Осло. Произведението на изкуството е обект на изследване на множество книги, филми, научни трудове.