Те са избрали нашето Черноморие за своята годишна среща...

 

Над 20 малки частни самолети се приземиха на летището във Варна. Това обаче не е извънредна ситуация, а планирано гостуване на собствениците на летателните машини. Те са избрали нашето Черноморие за своята годишна среща.

 

Да имаш частен четириместен самолет е скъпо хоби, но и необходимост, уверяват притежателите на така наречените „крилати ферарита".

 

„Много от тях са бизнесмени, а бизнесмените летят често заради бизнеса, за да се срещат с клиенти", каза Тим Пройсер, председател на  асоциацията на собствениците и пилотите.

 

На срещата у нас пилотите ще дискутират сигурността на самолетите и реакциите в кризисни ситуации. Въпрек, че един такъв самолет тежи едва тон и половина, с него може да бъде направено и презокеанско пътуване.

 

Доказателството е този  N 241 PK, който е първият от този вид, обиколил света.

 

„Двама пилоти, които господин Пройсер много добре познава, през 2004 г. са направили този невероятен полет около света", обясни Десислава Симеонова, представител на организаторите на срещата.

 

Машините могат да прелетят 2 000 километра, без да се налага кацане, уверят специалистите. Засега собственици са около 5 000 души в света. В асоциацията не било известно дали сред тях има българи. 

 

Репортер: Искра Урумова