Ще има повече задачи с отворен отговор и такива, които показват уменията на децата в ситуация..

 

От министерството на образованието вече мислят как да направят изпита на четвъртокласниците от другата година по-труден.Резултатът от проведените скоро изпити показват, че децата се справят най- зле с математиката. Най- трудни за тях са геометричните задачи. Все пак като цяло резултатите са достатъчно добри.

 

Най-високи резултати четвъртокласниците са постигнали по предмета „Човекът и природата", а най-ниски - по български език и литература. Въпреки че отговарят доста по-грамотно от минали години, и на тазгодишното външно оценяване грешки не липсват.

 

 По-трудно децата са се справили и с геометричните задачи, въпроси за безопасността за движение, както и с питания от историческото ни минало. Грешки все още има и при задачите за физичните явления. Като цяло обаче резултатите покриват изискванията на експертите.

 

Образователният министър Сергей Игнатов даде висока оценка за постигнатото от децата: „Те са креативни, отговарят на всичките европейски изисквания и стандарти. Дори резултатите, които показват са по-добри от резултатите, които показват учениците в следващите класове".

 

Затова от догодина четвъртокласниците ще се потят върху по-сложни изпити. Ще има повече задачи с отворен отговор и повече задачи, които поставят уменията на децата в житейска ситуация. По български език учениците ще трябва да решават повече задачи, свързани с анализ на отделни текстове, допълниха от министерството.

 

Репортер: Георги Георгиев

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.