Подробности от собственика на склада и жител на село Лозенец във видеото...

Седем работници пострадаха при взривовете в складовете за боеприпаси край „Петолъчката", в района на село Лозенец, Ямболско.

Пострадалите са настанени в сливенската и ямболската болница. Сред тях има тежко ранени. Има с мозъчно-черепни травми, пострадали със счупени ребра, с изгаряния, обясни Кавръков. Предполага се, че към момента на взривовете в района на складовете са се намирали около 20 души. В складовете е имало стари снаряди и боеприпаси, предназначени за утилизиране.

Десислав Делев, собственик на фирма „Берета Трейдинг", която притежава складовете, каза, че няма опасност за здравето на хората, защото в избухналите снаряди нямало опасни вещества. Той допълни, че на този етап не може да даде подробна информация за случилото се, защото първата грижа в момента са пострадалите хора.

Делев каза, че на мястото на инцидента са се унищожавали боеприпаси от вида в Челопечене.

На място работят екипи на МВР, Гражданска защита, Спешна помощ, Областната дирекция по горите. Районът около складовете е отцепен в периметър от три километра. Продължават вторичните взривове.

Дина Попова, жител на село Лозенец каза: „За нас всички това беше въпрос не дали, а кога ще се взриви". Тя каза още, че жителите знаят, че в региона има опасност от сериозни взривове, защото там вървят и газопроводни тръби. Попова обясни, че като е чула взривовете, е тръгнала да бяга. По думите й никой никога не е обяснявал на жителите в региона какво да правят при подобна ситуация и как да се спасяват в момент на авария.

До момента са се взривявали само малките складове, а големият склад също може да се взриви, каза още Попова. Тя каза, че семейството й е в село Лозенец и никой не дава информация какво да се прави.

Първият сигнал за взривовете е подаден в 14.40 часа днес на телефон 112. По първоначална информация складова база на частна фирма за боеприпаси в близост до стралджанското село Лозенец се е запалила. Екипите, ръководени от двамата министри, ще се заемат на място с разследване и установяване на причините за инцидента.

Създадена е трикилометрова зона за сигурност. Отклонява се движението в района на пътен възел "Петолъчката". Екипи на "Пътна полиция" обезпечават обходните маршрути: от София за Бургас - КПП отклоняват целия трафик към Ямбол - през Зимница - Стралджа - Лозенец от Бургас за София маршрутът е Лозенец - Стралджа - Зимница. Пътуващите от Котел се отбиват в Сунгурларе - Карнобат - Айтос - Бургас.

 

Репортерът на Новините на Нова – Валентин Иванов, който е на мястото на инцидента, даде подробности за това каква е ситуацията в момента. Подробности вижте във видеото.

Още по темата - в Новините на Нова в 19:00 ч.

 

Изпращайте снимки и видео материали от иницидента на "Вашият репортаж".