Законът досега беше рестриктивен, контрира Десислава Танева от ГЕРБ...

 

В цялото общество има консенсус за Закона за горите, с изключение на управляващите, които искат да обслужат една много тясна група от български бизнес. Това заяви в „Здравей, България" Петър Курумбашев - депутат от Парламентарната група на "Коалиция за България". 

 

Народното събрание прие спорните текстове в Закона за горите, с които ще се даде възможност без промяна на предназначението на земите да се строят ски писти и лифтове. Последваха протести на природозащитници

 

„Протестите са вълна, инициирана от зелените организации, които имат своя кауза. Част от тях не знаят за какво протестират, те не са седнали да прочетат поправките", каза Десислава Танева - депутат от ГЕРБ и председател на комисията по земеделието и горите в Народното събрание.

 

По думите й в продължение само на година режимът за изграждане на ски писти и съоръжения е бил с изключване на съответните площи от горския фонд. С промените, приети в сряда, се връща статуквото от преди тази едн година, твърди Танева. 

 

Имаме сто пъти по-малко ски писти в сравнение с други туристически дестинации. В тази една година, в която действаше законът в досегашния му вид, имаше много протести от всички ски дестинации. Нямаше инвеститори, коментира Десислава Танева и определи закона досега като рестриктивен.

 

Курумбашев контрира, че с промените се нанася удар в сърцевината на Закона за устройство на територията. 

 

От един по-рестриктивен закон се отиде към отваряне на вратата. Смисълът на промяната на предназначението е първо, да плащаш такса на обществото за това, че ти дава някаква площ. Второ – обществото може да те контролира и да не се съгласи, например, с това, заради което променяш предназначението. Според него с направените изменения това вече няма как да се случва.