През 2009 г. лекарите поставят диагноза рак на съпругата на Трифон...

 

Преди две седмици в студиото на „Здравей, България" гостува Трифон Колев. Той бе категоричен, че ще обяви гладна стачка, ако не стигне до истината за смъртта на съпругата си. 

 

„Искам да бъда приет в Министерството на здравеопазването", каза Колев.

 

През февруари 2009 г. лекарите поставят диагноза рак на дебелото черво на съпругата на Трифон. Операцията за отстраняване на тумора е извършена около месец по-късно в частна клиника във Варна. След това жената се подлага на химиотерапия, но в града, където живее със семейството си - Велико Търново. 

 

Впоследствие медиците откриват кистозна структура на пациентката. Според Трифон лекарите не изследват проблема и изписват съпругата му от болницата. Оказва се, че това е рецидив на раковото заболяване. Мъжът счита, че това е предизвикало фаталния край. 

 

След предаването Трифон се срещна с министъра на здравеопазването Десислава Атанасова. Последва проверка на агенция „Медицински одит", която показва, че преди операцията в частната клиника във Варна не е направена лъчетерапия. 

 

„Това е много важно за хода на лечебния процес, тъй като е доказано, че предоперативната лъчетерапия забавя хода на заболяването и намалява вероятността да се появят метастази в следоперативния период", каза д-р Светлозара Илиева. 

 

Освен пропуска на лъчетерапия, има и нарушения в медицинската документация. От „Медицински одит" обаче смятат, че административната неизрядност няма отношение към фаталния край.