Рисуването на икони е древен монашески занаят...

 

Монахини от Клисурския манастир изработват уникални икони с естествени бои и материали. Всяка една от тях е нарисува на ръка по всички църковни канони и позлатена с 24-каратово злато.

 

Рисуването на икони е древен монашески занаят. В Клисурския манастир те се изработват от сестрите монахини по традицията на старата охридска иконописна школа, от която на Балканите има запазени много експонати.

 

„Всяка икона, която се изработва в иконописното ателие на Клисурския манастир е уникален екземпляр. Тук не се изработват икони в промишлени количества по простата причина, че рисуването на икони изисква специална подготовка и настроение на духа и душата, изисква съблюдаване на много принципи в духовния живот, молитвата, във въздържанието, в познаването на каноническите правила за изобразяване на свещените образи. Затова и във всяка една икона, която се рисува и то от ръцете на монаси представлява наистина един ценен предмет с духовна стойност", каза Архимандрит Антим.

 

Сестрите от Светата обител изографисват с естествени бои извлечени от земята и природата, които се смесват с жълтък от яйце. Иконите се изработват върху специално дърво – липа, дъб, ясен или орех. Основата се грундира и съхне една година. На някои от тях се слага и плат, най-често лен, вълна или памук. Монахините там работят в пълна тишина и смирение, защото не трябва да се допускат грешки.

 

„Рисуването на икони не е случайно занимание. Когато монахът рисува икони, той пребъдва към молитва, към уединение, той се абстрахира от всичко около него и цялата тази молитвена благодат се пренася и върху образа, който се изобразява", допълни Архимандрит Антим

 

Миряните могат да си закупят  икони от храма на манастира.  

 

„На иконата не бива да се гледа като на обикновена картина, даже това е грешно. Още повече, когато се сдобие човек с такава икона, трябва да се  освети преди всичко, след това ако има условия и възможност в дома да се постави на източна стена", каза Архимандрит Антим.

 

Репортер: Биляна Борисова