Съседите се оплакват, че миризмата на котки се усеща навсякъде в шестетажния блок.


Цял блок в Пловдив пропищя от жена, отглеждаща 50 котки в апартамента си. В непоносимите жеги хората са принудени да не отварят прозорците и вратите на жилищата си, заради неприятната миризма на животните и постоянния шум, който вдигат. Най-абсурдното е, че институциите се оказали безсилни да им помогнат.

В нова кооперация в центъра на Пловдив жената от третия етаж е превърнала жилището си в убежище за улични котки. Прибира всяка, която срещне по пътя си и ги заключва в хола си, разказват съседите й.

„Миризми, ужас. Това лятно време, тази жега как се търпи тази миризма? Каналите просто се чудим как да ги запушим. Изглежда, че мръсотиите хвърля в каналите и това е. Не можем да се разберем с нея", оплакват се още те.

Заради котките съседите воюват с жената вече половин година. Някои от тях дори се страхуват да говорят за проблема и предпочитат да скрият  лицето си от камерата.

Миризмата на котки се усеща навсякъде в шестетажния блок. За проблема хората няколко пъти писали до общината, но тъй като от жалбите им нямало резултат, повикали общинските инспектори на място.

Резултатът:

„Идваха от Инспектората във връзка с животните, но ни казаха, че след като общите части на сградата не са замърсени, а те не са замърсени, защото жена почиства, но миризмата няма как да я почисти, от Инспектората не могат да взимат мерки по отношение на котките и ни посъветваха да се справим с проблема помежду си от Домсъвета", обясни домоуправителят на блока.

Екипът на Нова ТВ потърси Мария Костова, която отглежда котките. Тя отказа да ни допусне в апартамента си. Не разреши да снимаме  животните и ни покани за разговор на работното си място.

Пред камерата ни Мария Костова обясни, че просто проявява човешко отношение към животните, а всъщност се е оказала в ролята на вещицата, която трябва да бъде изгорена.

На въпроса защо гледа толкова много котки тя отговори, че просто са се родили и допълни: „Аз нямам пари да ги кастрирам. Ще си търся начин да ги занеса някъде. Не заради съседите, а заради животните."

Жената не се ангажира кога ще изнесе котките от апартамента си. А съседите й вече са инструктирани как да действат по Закона за етажната собственост,  който дори им дава право да я изгонят от жилището й, ако не махне животните.

Хората от блока възнамеряват да сезират природозащитните организации дали е хуманно да се отглеждат 50 котки, заключени в един хол.

Вижте повече във видеото.


Репортер: Благой Бекриев