Част от фирмите-изпълнители имали фалшиви банкови гаранции, сочи доклад от 2009 г....

 

Нова телевизия разполага със скандален доклад отпреди четири години, според който ръководството на лечебното заведение е възлагало обществени поръчки на фирми в нарушение на закона. 

 

Според проверката на здравните власти са извършвани ремонти, без да е доказана нуждата от тях. По тази схема са сключени договори за близо 17 млн. лева.

 

В края на септември 2009 г. инспектори от здравното министерство влизат на проверка в „Пирогов" и отчитат серията от нарушения. Тогава, от две години, директор на болницата е доц. Димитър Раденовски. В този период Божидар Нанев тъкмо е поел поста министър на здравеопазването от предшественика си Евгений Желев.

 

Проверяващите установяват, че липсва планиране на обществените поръчки за дейностите, свързани със строителството. Разходва се ограничен публичен ресурс, като потребностите не са ясно дефинирани. Освен това, при сключено рамково споразумение, извън обхвата му се възлагат поръчки с висока стойност на други изпълнители. Голяма част от фирмите са получили поръчки, за които са представили фалшиви банкови гаранции.

 

От Министерството на здравеопазването потвърдиха за Нова телевизия истинността на тези твърдения.

 

Според доклада на проверяващите, от 2007 до 2009 г. на „Пирогов" са отпуснати близо 17 млн. лева. Пропуските, които здравните инспектори констатират, са извършени основно по времето на министрите Радослав Гайдарски и Евгений Желев. Една от фирмите, с които са сключвани договори при съмнителни обстоятелства, е същата, която беше намесена в скандална заменка на имот на Желев. 

 

През 2010 г., месеци след като са констатирани серия от нарушения, от Инспектората на здравното министерство обявяват, че предписанията им не само не са изпълнени, но и няма основания да се смята, че ръководството е предприело необходимите действия за това.

 

От здравното министерство не уточниха, дали има разследване по този доклад, и ако не - защо.

 

Какъв е бил отговорът на здравния министър тогава и защо проблемите около „Пирогов" се повтарят? Още по темата гледайте в емисиите на Новините на Нова в сряда.