Днес се очаква ветото на държавния глава да бъде подкрепено...

 

Промените в Закона за горите, които предизвикаха серия от протести, отново са в дневния ред на парламента. След силната обществена реакция "за" и "против" спорните поправки, президентът Росен Плевнелиев наложи вето на закона. 

 

Комисията по земеделието и горите вече подкрепи ветото на президента законът да бъде върнат за ново разглеждане. Днес се очаква ветото на държавния глава да бъде подкрепено и в пленарната зала. Това означава, че законопроектът няма да бъде гласуван повторно в този му вид. 

 

Дебатът по спорните текстове ще продължи до постигането на консенсус между всички заинтересовани страни. На сайта на Народното събрание има информация за хода на обществения дебат. 

 

Представителите на екоорганизациите са предложили осем глави за различни промени и вече са проведени две заседания, на които предложенията са дебатирани. Комисията по земеделието и горите пък е направила предложения за редакция на текста, който регламентира управлението на горската територия и хипотезите, при които се изграждат обекти, съоръжения и инфраструктура с учредяване право на строеж. 

 

Очаква се споровете по закона да приключат още следващия вторник, за когато е предвидена кръгла маса по темата в Народното събрание.