Властите издирваха 22-годишния младеж от около две седмици...

 

Трупът на обявения за издирване 22-годишен Николай Йорданов от София е бил открит в покрайнините на Враца, а убиецът е заловен. Това съобщи в неделя министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

 

30-годишният Адриан, който е родом от Мизия, но живее на квартира в столицата, убил жертвата си с нож, след което разчленил безжизненото тяло. Жестокото престъпление било извършено в дома на нападателят в квартал „Овча купел".

 

Адриан и Николай се познават от пицария, в близост до квартирата на убиеца. Там безработният мъж прекарвал свободното си време, а Николай доставял продукти. Двамата говорят по телефона ден преди зверското престъпление. Вероятно тогава са уговорили срещата на следващия ден, в дома на Адриан, където става убийството.

 

Целта е бил обир, категорични са разследващите. Адриан задигнал между 1000 и 2000 лв, които Николай носел, защото по време на убийството извършвал работата си на доставчик. Откраднати били и няколко пити кашкавал от буса на жертвата, който бе намерен в района на столичната Централна гара седмица след изчезването на младежа.

 

След обира, Адриан откупил автомобила си, който бил оставил за продажба в автокъща.

 

Оръжието на убийството престъпникът изхвърлил в река Дунав, заедно с торба с личните документи на Йорданов.

 

Адриан старателно почистил дома си от кръвта на Николай, но въпреки това разследващите открили ДНК материал, съответстващ на профила на момчето.

 

В деня след убийството, виновникът откарва разчленения труп в родния си град Мизия. Оттам открадва две улични кофи за боклук. Слага в тях частите от тялото на Николай и ги подпалва. След това ги изхвърля в реката. 

 

След това отива със семейството си в Козлодуй. В Дунав изхвърля ножа, с който е нарязал трупа и документите на жертвата си. След това кара колата си на автомивка.

 

Полицията започва да разплита случая, след като на 18 юни във водите на река Огоста са открити части от човешко тяло.  Призналият се за убиец се издава и по още един начин – продава откраднатите от служебния бус на Николай пити кашкавал.

 

На 29 юни Адриан е задържан. Прави пълни самопризнания. Остава в ареста за 72 часа.

 

„Николай е водил съвсем нормален живот, водил е коректни отношения със своя работодател, семейството и приятелката си. Момчето се ползваше с много голям авторитет и доверие в кръга на своите приятели и приближени", обясни министър Цветанов.

 

Според екипа от Института по психология към МВР престъплението е било планирано. Извършителят бил аутсайдер, безработен от около година и имал сериозни семейни проблеми, възникнали заради липсата на пари. 

 

Какво казаха познати на Адриан от града Мизия - вижте във видеото.

 

Репортери: Мария Цънцарова

                Румяна Попова