На 7 юли 1550 г. е доставена първата партида какаови зърна от Южна Америка в Испания.



На 7 юли честваме Европейския ден на шоколада. На тази дата, но през 1550 г. е доставена първата партида какаови зърна от Южна Америка в Испания. По тази причина датата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.

Малко за историята на шоколада

Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото - наричат го "храна на боговете". Думата "какао" идва от техния език, а  испанците я възприемат и пренасят в Европа.

Легендата гласи, че ацтеките отглеждат какаовото дърво, тъй като то било свещено за тях и считало за подарък от бог Куатцекоатл. Зърната получени от плода на дървото били ползвани за обредни пожертвования и като платежно средство.

Какаовите зърна били ползвани приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкусът на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер.

Продуктът, макар и непознат в Европа, се търгувал много скъпо и се заплащал в злато.

Първоначално какаовите продукти, основно напитки, не са били подслаждани, а се консумирали "горчиви".

Първото шоколадово блокче е направено от едва през 1842 г. от Джон Кадбъри - английски квакер, на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. По-късно в Швейцария, Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, днес познат като млечен шоколад.

Любопитни факти, свързани с шоколада


Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета, което пък не би трябвало да е вредно, тъй като ооколадът, особено обогатен с флаваноли и стерини, е сред най-добрите храни за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система.

Ако всеки ден в продължение на осем седмици човек изяжда по един шоколад, може да намали с до 5,3% количеството на "лошия" (LDL) холестерол и да нормализира кръвното си налягане, твърдят кардиолози от САЩ.

Така че, отпразнувайте Европейския ден на шоколада и изяжте поне едно шоколадово блокче! Да ви е сладко!