За временен държавен глава е назначен лидерът на управляващата коалиция Крин Антонеску...

Конституционният съд на Румъния потвърди късно снощи отстраняването от власт на президента Траян Бъсеску, гласувано миналия петък от парламента. За временен държавен глава е назначен лидерът на управляващата лявоцентристка коалиция Крин Антонеску.

 

Съдът констатира, че процедурата за прекратяване на правомощията на президента на Траян Бъсеску е спазена и не противоречи на конституцията.

Припомняме ви, че румънският парламент гласува с голямо мнозинство в петък за отстраняване от власт на президента Бъсеску, което трябва да бъде подложено на референдум на 29 юли.

Конституционният съд определи също, че промените в правилата на провеждане на референдума, които направи правителството на Виктор Понта, не противоречат на конституцията.

Според съда обаче, за да бъде референдума валиден на него трябва да се явят поне 50% от имащите право на глас или около 9 милиона румънци. Това решение е изгодно за Траян Бъсеску. Идеята на правителството беше референдума да се счита за валиден независимо от броя на гласувалите.

Неистовата борбата между Траян Бъсеску и министър-председателя Виктор Понта и повдигна въпроси за стабилността на демокрацията в Румъния. Европейската комисия и  Съединените щати и редица от начина, по който протече процедурата за отстраняване на Бъсеску.