Заради високите температури специалистите съветват да похапваме по-леки храни...

Заради големите горещини диетолозите препоръчват през летния сезон да се храним по-здравословно и с по-леки храни.

 

През горещите дни трябва да се приемат повече течности, но не е задължително това да е само вода. Плодовете и зеленчуците, особено ако са градински, са препоръчаното, а и предпочитано меню за лятото.

 

Дините и пъпешите са едни от основните плодове, които българите ядат през летния сезон. Заради високите температури организмът ни няма нужда от приемането на мазни храни, които е хубаво да оставим за вечерта, ако, разбира се, имаме апетит за някакво месо.

 

Организмът ни има нужда и от белтъчини, затова не трябва да забравяме да пием мляко или други млечни продукти. Още сутрин може да започнем с един корнфлейкс с мляко, съветват ни диетолозите.

 

Добре е да ограничаваме и въглехидратите, които да бъдат заменени с по-лека храна. Вместо традиционната баница специалистите препоръчват тя да бъде заменена с парче пъпеш или друг плод.

 

В най-топлите следобедни часове е добре да ограничим приемането на течности. То не трябва да е прекалено, тъй като заради горещините организмът ни изкарва всички приети течности под формата на пот.